El mercat del disseny

Photo by Ravi Kumar on Unsplash

Després d’analitzar les opcions que tenim com a dissenyadors per promocionar la nostra obra i optar a ofertes de treball, he arribat a la conclusió que existeixen quatre grans paradigmes diferents.

 1. Plataformes on penjar projectes amb extensió indefinida, tipus Behance, Domestika, Coroflot, Creative Pool…
 2. Plataformes on penjar petites píndoles o imatges del resultat d’un projecte, tipus Dribbble, Fiverr o, encara que no està purament enfocada a actuar com a marketplace, Instagram.
 3. Plataformes on penjar productes físics, generalment creats a mà, per a la seva venta a clients, tipus Etsy o ArtFire.
 4. Plataformes per a la creació de portafolis digitals tipus Carbonmade, Fabrik o inclús WordPress, les quals, tot i no ser explícitament un marketplace, sí que permeten crear un lloc web personal per promocionar treballs i optar a ofertes laborals.

En aquesta entrada, vaig a analitzar en profunditat tres d’aquestes plataformes, una de cadascuna de les tres primeres categories, per veure quines possibilitats ofereixen i quina podria ser la millor manera d’endinsar-se en elles.

Behance

Logotipo de Behance

Behance és una porta a la creativitat i a la inspiració. Es tracta d’una plataforma creada per i per a creatius, a la qual hi ha uns nivells de qualitat molt alts.

En aquesta plataforma, a mig camí entre una xarxa social i un portafolis digital, pots compartir els teus projectes amb una comunitat enorme de creatius i interaccionar amb els projectes de la resta d’usuaris.

Com pots donar-te a conèixer en la plataforma?

Behance compta amb una pestanya de “Descobrir” a la qual poden accedir tant els usuaris registrats com els que no ho estan, per la qual cosa, el públic al qual t’exposa la plataforma és molt gran.

Dins d’aquesta pestanya, d’una banda es mostren els projectes destacats més recentment publicats i, de l’altra, un cercador que permet buscar projectes o creatius per disciplina, ubicació, eines utilitzades, color predominant del projecte, etcètera.

Com pots destacar sobre la resta?

El primer element que un usuari veurà en Behance és la portada dels teus projectes. Per aquesta raó, és vital que aquesta portada sigui molt potent i cridi ràpidament l’atenció.

No obstant, el contingut del projecte també és molt important en aquesta plataforma. No és suficient amb mostrar el resultat final del projecte, sinó també tots els detalls i la història darrere d’ells. Aquest és un apartat molt interessant per diferenciar-se de la resta de competidors i mostrar la teva essència com a dissenyador: ets una persona més visual o més minimalista? Ets més experimental o més conservador? Ets més sensible o més impulsiu? Aquests aspectes són vitals per guanyar l’accés a una oferta de treball determinada i cal treballar-los bé.

Com pots optar a ofertes laborals?

Behance ofereix l’opció d’optar a ofertes laborals per mig d’una pestanya anomenada “Vacants”. Dins d’aquesta pestanya es mostren les darreres ofertes presentades per les empreses. Tu, com a creatiu, pots aplicar filtres i sol·licitar les que més t’interessen, utilitzant els projectes del teu perfil com a presentació.

Dribbble

Logotip de Dribbble

Dribbble es posiciona com a una comunitat de creatius en la qual compartir, créixer i ser contractat. Es tracta d’un portal molt similar a Behance, però amb dues diferències clau:

 • Els projectes (als quals Dribbble anomenta shots) no poden ser desenvolupats més enllà d’una imatge o un GIF animat i una petita descripció.
 • Ofereix un apartat al perfil d’usuari per informar a possibles empreses interessades quina és la teva situació laboral: si estàs disponible per ser contractat i per a quin tipus de projectes.

Com pots donar-te a conèixer en la plataforma?

De manera molt similar a Behance, a través dels projectes o shots que donis d’alta al teu perfil. No obstant, com ha s’ha esmentat, els shots són més bé petites píndoles que mostren de manera molt succinta el resultat del projecte o una part concreta del mateix. No hi ha espai per a contar la història darrere del projecte.

Com pots destacar sobre la resta?

Com que la peça fonamental són els shots, cal cuidar la visualització d’aquests. A més, introduir una petita descripció molt concisa però que aporti valor a l’enteniment del projecte o a la manera d’abordar-lo pot ajudar a que el potencial client es faci una idea de quin tipus de dissenyador té davant.

Com pots optar a ofertes laborals?

El mecanisme de cerca d’ofertes laborals de Dribbble és molt similar al que hem vist fa un moment en Behance. No obstant, en Dribbble les empreses també poden buscar els professionals que millor s’adaptin a les seves ofertes i contactar directament amb ells, sense necessitat de què aquests hagin de sol·licitar activament les ofertes.

Etsy

Logotip de Etsy

Com a dissenyadors, altra de les possibles eixides professionals que tenim és la de fugir de les ofertes laborals i optar per crear productes físics (ja siguin obres artístiques, quaderns i agendes, llibres, material decoratiu o de qualsevol altre tipus) i tractar de vendre-los a clients potencials a través de la xarxa.

Etsy és una de les opcions més potents en aquest àmbit. En aquesta plataforma, milers d’usuaris posen a la venta els seus dissenys.

Com pots donar-te a conèixer en la plataforma?

Per a oferir els teus productes en aquesta plataforma, ho has de fer a través d’un compte d’usuari venedor. La creació d’aquest compte és gratuïta i et permet donar d’alta els teus productes.

A diferència de les altres dos opcions, Etsy no és una plataforma enfocada a promocionar al dissenyador, sinó que se centra en promocionar el producte. Açò vol dir que els usuaris no buscaran els teus projectes ni a tu com a persona, sinó que et trobaran a través dels productes que tens a la venta. Només apareix el teu nom quan un client accedeix als detalls d’un producte, i la informació que poden trobar de tu és molt, molt limitada.

Com pots destacar sobre la resta?

Degut a la manera de donar-te a conèixer que té aquesta plataforma, la millor manera de destacar entre la resta és cuidant al màxim possible la presentació dels productes a la venta.

Podria semblar interessant competir per preu, però en aquest cas, no sembla tan important tenir el preu més baix com en altres marketplaces de caràcter més general com podria ser Amazon. Etsy és una plataforma centrada en vendre objectes artesans i creatius, els quals solen tenir costos més elevats.

Més interessant podria ser competir en velocitat d’enviament, en qualitat tècnica de les imatges o en les descripcions, les quals haurien de ser atractives a la vegada que fidels als productes.

Com pots optar a ofertes laborals?

Com ja he esmentat abans, amb Etsy la finalitat no és optar a ofertes laborals, sinó vendre productes. Per aquesta raó, només publicant els teus productes a la pàgina ja estàs optant a que els clients els adquireixin. No cal fer res més.

Avantatges i inconvenients

Entrar a competir en un marketplace és molt fàcil; guanyar la competició, no tant.

Photo by Hassan Pasha on Unsplash

Com a principals avantatges de formar part d’un marketplace tenim que:

 • És molt fàcil accedir. En la majoria dels casos ho pots fer només creant un perfil d’usuari de manera gratuïta.
 • Hi ha una gran varietat d’opcions on elegir. Açò et permet elegir aquell que més et convingui, ja sigui perquè la competència és menor, perquè els clients són més interessants…
 • T’exposes a un públic molt més gran que si ho fas per una via pròpia. Els clients potencials que poden arribar a veure el teu perfil creix de manera exponencial.

No obstant, no tot és de color de rosa. Els principals inconvenients són:

 • La gran competitivitat que et trobaràs allà dins. Hi ha gran quantitat de professionals amb perfils molt potents, la qual cosa t’obliga a traure el millor de tu per construir un perfil que destaqui.
 • Els clients no se centren en tu com a professional, sinó que et troben a través dels treballs que mostres. És possible perdre clients perquè en el llistat amb milers de projectes se li mostra només un teu, el qual no li crida l’atenció.
 • El mercat evoluciona i, per tant, el teu perfil ha d’evolucionar amb ell. L’actualització constant dels teus continguts ha de ser un must per no acabar amb un perfil estancat i sense vida.

Conclusions

Photo by Clarissa Watson on Unsplash

En definitiva, competir en un marketplace és una carrera de fons, i cal treballar dur per mostrar una versió de tu mateix que destaqui per damunt de la resta. Crec que és important pensar què busca el teu client perfecte i construir el teu perfil en base als seus gustos i necessitats.

Cal convertir l’inconvenient en avantatge i aprofitar la qualitat de la competència per trobar inspiració i utilitza-la com a motivació per continuar creixent.